ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

„Ние, поетите, нямаме право да даваме лош пример“

Виктория Филипова

Срещата с една от най-обичаните съвременни български авторки е част от програмата на книжния фестивал „Пловдив чете“ , а разговорът бе напътстван от „ренесансовия човек“ Кирил Николов и деликатната поетична ръка на Ина Иванова.

Елка Стоянова отпразнува своя рожден ден в знаковия за Пловдив клуб „Петното на Роршах“. Сред гостите, наред с почитателите на поезията, присъстваха родителите на Елка, нейни приятели и колеги. В атмосферата на приятно бъбрене между близки хора с чаша вино в ръка, авторката допусна присъстващите близо до себе си и отвъд шумната светска поза, показа завладяваща душевност, емоционална топлота и човещина, които откриваме и в творчеството й.

Елка Стоянова пише без да се щади, защото, както самата тя казва: „лириката трябва да бъде честна.“ Читателят не прощава притворството и позата. Поезията трябва да бъде разголваща и обезоръжаваща, защото има за цел да достигне до някой друг, някой, който ще припознае в нея своята емоция, споделя още от тайните си известната поетеса.

„Как смееш да ми го казваш
всяко обичам те е като нож
като зъб на чакал
като удар в слънчевия сплит
Втори, трети, четвърти в пролуката между ребрата
Четвърто, трето , второ.
Боли като от удар на стомана в кост…“

Целия текст четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина